Nokia X5-01

Tehničke specifikacije
Godina predstavljanja 2010
Mreža HSDPA / GSM 850/900/1800/1900
Baterija Li-Poll 950 mAh
Vreme razgovora (2G/3G) 4/3.5 h
Vreme pripravnosti - standby (2G/3G) 384 h
Rezolucija ekrana 320 x 240 piksela
Boje 262k
Tip ekrana TFT
Najveći broj ekrana od tečnih kristala (LCD) zasniva se na TFT (Thin Film Transistor), odnosno TN TFT tehnologiji (Twisted Nematic + Film TFT). Termin Film u punom nazivu tehnologije odnosi se na dopunski, ekstratanki premazni sloj ekrana, koji omogućava mnogo bolje uglove vidljivosti.

TFT je najstarija i najrasprostranjenija tehnologija u proizvodnji ekrana od tečnih kristala. TFT ekrani danas su zasnovani na aktivnoj matrici s pikselima mikroskopske veličine. Broj tranzistora kod takve matrice veoma je veliki i zavisi od rezolucije (npr, kod 1280 x 1024 pix, broj tranzistora iznosi 3.932.160). Stoga je teško zamisliti složenost procesa proizvodnje matrica, naročito onih većih dijagonala. U procesu proizvodnje nekada se dešava da jedan ili više tranzistora budu oštećeni i onda se pojavljuje tzv. mrtvi piksel, koji je stalno upaljen. Zarad što manjih gubataka u proizvodnji, proizvođači tolerišu određen broj mrtvih piksela, ali su danas takve pojave sve ređe.

Kod aktivnih matrica svaki piksel ima mogućnost da "upravlja" svojom transparentnošću. Zato ova matrica nudi veću osvetljenost, šire uglove gledanja, vreme odziva piksela manje od 40 milisekundi (u poređenju sa skoro 300 ms kod pasivne matrice) itd. Upravo zato se kod novijih ekrana ne primećuju "ghost" efekti (zamućivanje određenog dela slike pri nagloj promeni boja) i sl. TFT tehnologija konstantno se unapređuje.
Sporedni ekran Ne
Oblik slajd
QWERTY tastatura Da
Težina 129 g
Dimenzije 66.4 x 74.3 x 16.8 mm
Memorija 200 MB
Slot za memorijske kartice Trans Flash (microSD)

Dodaci
Ugrađena kamera 5 MP
Matrica kamere CMOS
CMOS je skraćenica za Complementary Metal-Oxide Semiconductor. Jedan je od glavnih globalno prihvaćenih tipova fotosenzora (drugi je CCD). Deluje kao "oči" digitalnih fotoaparata i kamera telefona, a zapravo konvertuje svetlost koja pada na njega u električne signale. Ti signali se zatim konvertuju u napon i beleže kao digitalne informacije (fotografija pohranjena u memoriji). U prošlosti, CCD senzori su obezbeđivali bolji kvalite slike, ali danas novi CMOS čipovi mogu ponuditi ravnopravan kvalitet. U CMOS čipove ugrađeni su i osnovni algoritmi za obradu slike, što im daje prednost kad su u pitanju veličina, cena i potrošnja energije.
Blic Da
MP3 plejer Da
Radio Da
GPS
GPS je skraćenica od Global Positioning System. Preciznije, radi se o sistemu satelita, računara i prijemnika koji utvrđuju precizne geografske koordinate (geografsku dužinu i širinu) objekata na zemlji, na osnovu vremena kašnjenja signala s različitih satelita dok je objekat u pokretu.
Ne
Vodootporan Ne
Audio/video snimanje Da
Promenljiva maska Ne
Fax Ne

SMS
Primanje/slanje SMS Da
Primanje logotipa operatora putem SMS-a Da
EMS
EMS (Enhanced Messaging Service) je direktni naslednik SMS tehnologije. EMS proširuje mogućnosti običnog SMS sistema na slanje sličica, zvukova, animacija, a tu je i više mogućnosti za formatiranje teksta. EMS je danas gotovo potpuno prevaziđena tehnologija, a zamenio ju je MMS.
Ne
MMS
MMS (Multimedia Messaging Service) je sistem multimedijalnih poruka koje, osim teksta, mogu sadržati slike, animacije, video i zvuk. Multimedijalne poruke mogu se sastojati od nekoliko slajdova, od kojih svaki sadrži različite elemente. Najčešće se koriste za slanje fotografija ili video-zapisa snimljenih kamerom mobilnog telefona, a većina operatera podržava slanje MMS-a na mejl.
Da
Intuitivni način unosa teksta T9
T9 (Predictive Text Entry) je metoda unošenja teksta korišćenjem samo numeričke tastature telefona, pomoću koje reč može biti otkucana samo jednim pritiskom na taster. Naime, unošenjem svakog slova, sistem automatski upoređuje sve moguće kombinacije preostalih slova s rečnikom i "pretpostavlja" koju reč korisnik najverovatnije želi da napiše. Na korisniku je da prihvati ili odbije ponuđenu reč. T9 se kod većine telefona može uključiti i isključiti iz samog editora za poruke.
Mogućnost slanja na srpskom Da
Komunikacione sposobnosti
WAP
WAP (Wireless Application Protocol) je protokol koji obezbeđuje mogućnost pravljenja (i otvaranja) veb sajtova dizajniranih specijalno za mobilne telefone.
2.0
Ugrađen modem Da
Infracrveni port
Uređaj koji omogućuje prijem i slanje podataka preko infracrvene tehnologije. Veza se može koristiti za različite namene, na primer, za prenos fajlova i drugih informacija s telefona na računar. Transfer podataka obavlja se preko nevidljive (infracrvene) svetlosti, što znači da infrared portovi dva uređaja koji se povezuju moraju biti blizu jedan drugom i da između njih mora postojati optička vidljivost.
Ne
GPRS
GPRS (General Packet Radio Service) tehnologija služi za paketni prenos podataka u mobilnim mrežama. Smatra se drugom i po generacijom mobilne telefonije (2,5G), jer se po brzini prenosa svrstava između 2G i 3G mreže. Teorijski, može dostići 115 kbit/s, ali u praksi brzina iznosi oko 30-40 kbit/s. Zbog svoje prirode, tj. paketnog prenosa podataka, korisnici mogu stalno biti priključeni na mrežu.
Da
WiFi 802.11b/g
Operativni sistem
OS je skraćenica od Operating System (operativni sistem), što je zapravo osnovni softver koji kontroliše rad elektronskih uređaja.
Symbian v9.3
HSCSD
HSCSD (High-Speed Circuit-Switched Data) je nadogradnja CSD standarda. Omogućeno je postizanje veće brzine prenosa podataka, tako što se istovremeno koriste najviše 4 CSD kanala. U normalnom režimu brzina je do 14,4 kbits/s, a teorijski se može dostići 57,6 kbits/s. Upotrebljava se za multimedijalne sadržaje.
Da
EDGE
EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution) tehnologija je unapređenje GPRS sistema za prenos podataka i dostiže donji prag 3G brzine - 236,8 kbit/s pri korišćenju 4 slota/kanala (teoretski maksimum je 473,6 kbit pri korišćenju 8 slotova). Zbog toga je od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) prihvaćen kao jedan od pet 3G standarda, deo IMT-a 2000.
Da
XHTML
Skraćenica za eXtensible HyperText Markup Language, nadogradnju HTML jezika za kreiranje veb sadržaja. Pored osnovne (basic) postoji i varijacija xHTML Mobile, koja olakšava prikaz običnih sajtova na ekranima mobilnih telefona, jer poseduje funkciju automatskog smanjivanja (skaliranja) veličine prikaza. xHTML je deo WAP 2.0 standarda i zamenjuje WAP 1.x protokol i jezik WML.
Da
Bluetooth
Bluetooth je industrijski standard za PAN bežične mreže kratkog dometa (PAN - Personal Area Network). Obezbeđuje povezivanje i prenos podataka između uređaja kao što su mobilni telefoni, laptop i desktop računari, štampači, digitalni fotoaparati, konzole za igranje... Bluetooth tehnologija se konstantno razvija. Spisak Bluetooth opreme i načina njene upotrebe sve je veći. Standard Bluetooth 2.0, koji je trenutno akutelan, omogućuje slanje podataka u dometu od 20 metara.
Da
USB
USB (Universal Serial Bus - univerzalna serijska magistrala) je globalni standard za povezivanje najšireg spektra uređaja, uključujući mobilne telefone i laptop računare. Preko USB kabla korisnici mogu povezati telefon s računarom, pre svega zarad brzog transfera fajlova s telefona i na njega, odnosno zarad sinhronizacije podataka.
microUSB
Push-To-Talk
PTT je skraćenica za Push To Talk ("pritisni za razgovor"). Radi se o komunikacionoj usluzi koju nude neki operateri mobilne telefonije, sličnoj poznatom voki-toki sistemu. To znači da servis funkcioniše u half-dupleks režimu, odnosno da u jednom trenutku jedan sagovornik može samo da sluša ili da priča. Korisnik pritiskom na dugme otvara kanal i priča, dok sagovornik u tom trenutku može samo da ga sluša. Većina ovih sistema podržava i konferencije. Iako nije zabeležio veću popularnost, ovaj servis je interesantan pre svega zbog cene korišćenja.
Ne
Primanje/slanje e-mail-a Da
Mobile Java
J2ME (Java 2 Micro Edition) je programski jezik za kreiranje aplikacija za mobilne uređaje, koji je razvila kompanija Sun Microsystems. Ogromna većina telefona podržava J2ME (Javu), pa njihovi vlasnici mogu da koriste "male" softverske aplikacije, kao što su korisni programi i igre. Programi se mogu skidati s Interneta ili instalirati direktno na telefon vlasnika kada je povezan na računar.
Da

Signali i melodije
Polifone melodije
Polyphonic (polifone) melodije su one koje mogu puštati više tonova (nota) istovremeno. Tako se stvara realniji i bogatiji zvuk.
Da
Kompozitor melodija Ne
Vibracija Da
MP3 na dolazni poziv Da

Glasovne funkcije
Glasovno biranje
Glasovno biranje je funkcija mnogih savremenih mobilnih telefona, koja omogućava pozivanje određenog kontakta iz imenika jednostavnim izgovaranjem njegovog imena. Postoje dva tipa glasovnog biranja. Kod jednog korisnik mora da "nauči" telefon kako se izgovaraju imena željenih kontakata (telefon snima korisnika i na osnovu snimka traži kontakt), dok kod drugog metoda telefon pokušava da uporedi izgovoreno sa generičkim tagovima (markerima) koji se stvaraju pri unosu kontakata u imenik. Druga opcija je praktičnija za korisnike s engleskog i drugih rasprostranjenih govornih područja, ali će ovdašnji korisnici veću preciznost postići s prvom.
Da
Glasovne komande Da
Glasovni zapis Da
Hands-free opcija Da

Organizator i dodatne funkcije
Sat Da
Budilnik Da
Kalkulator Da
Konvertor valuta Da
Organizator Da
Kalendar Da
Štoperica Da
Čuvar ekrana - Screensaver Ne
Igre Da

· Ukoliko primetite greške u opisu, pišite nam.

docek nove godine
Veze: www.nadlanu.com | www.tri.fm | www.mojodmor.rs |